قیرهای مورد استفاده در عایقکاری، قیر خالص هستند که در فرآیند پالایش نفت خام تولید می شوند (قیر معدنی حاوی مقادیری خاک است و خاصیت عایق بندی ضعیفی دارد) و معمولا در بشکه های 170 تا 200 کیلویی وجود دارند.
انواع قیر با مشخصه های متفاوت وجود دارند و نفوذپذیری آنها با ضرایبی نظیر 70 ×60 ، 15 × 90 و یا 85 × 25 نامگذاری شده است.
قیر 70 × 60 برای نواحی سردسیر و معتدل مناسبتر است. این نوع قیر را برای سطوحی بکار می برند که در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار ندارد (مانند سرویسهای بهداشتی).
برای عایقکاری سطوحی که در معرض نور مستقیم خورشید و یا جریان هوای سرد قرار دارد از قیرهای سفت تر (15 × 90 و یا 85 × 25) استفاده می شود. انتخاب نوع قیر تابعی از مصالح موجود و تجربه قیرکاران است و در هر شهر ممکن است تفاوت داشته باشد.
گونی مورد استفاده در قیر و گونی چتایی نام دارد و انواع آن با اعدادی نظیر: 9×45 - 10×45 - 11×45 - 12×45 نشان داده می شود.
عدد اول (45) عرض گونی به اینچ است، که معادل 114 سانتیمتر است.
عدد دوم (11) وزن واحد مساحت گونی است و معرف ریز بافت و یا درشت بافت بودن گونی می باشد. چتایی با ضریب 9 نازکتر از چتایی با ضریب 10 است. چتایی مناسب برای قیر و گونی 9×45 ، 10×45 ، 11×45 است.
1. از خالص بودن قیر اطمینان حاصل شود. قیر خالص براق و شفاف است.
2. قیر به آهک حساس است و در صورت تماس آهک با قیر، از خواص عایقی آن کاسته می شود، به همین دلیل زیر و روی قیرگونی را با ملات سبک ماسه و سیمان می پوشانند.
3. برای اجرای قیرگونی ابتدا قیر را با حرارت ذوب می کنند تا شکل پذیر شود. در حین حرارت دادن باید احتیاط کرد که قیر نسوزد. قیر سوخته، به رنگ قهوه ای در می آید و خاصیت چسبندگی و عایق بندی ندارد.
4. اگر در بشکه قیر که در حال جوشیدن است آب ریخته شود، کلیه محتویات آن کف کرده و بیرون می ریزد (اصطلاحا سر می رود).
5. ارتفاع قیرگونی در حمام 1.5 متر (نزدیک شیر دوش) و برای سرویس بهداشتی 30 سانتیمتر است.
6. دو طرف گونی (چتایی) همیشه باید قیر وجود داشته باشد. بنابراین تعداد لایه های قیر همواره یکی بیشتر از گونی است، مثلا:
1 لایه گونی، 2 لایه قیر
2 لایه گونی، 3 لایه قیر
3 لایه گونی، 4 لایه قیر
هر لایه گونی، بهتر است عمود بر لایه زیرین اجرا شود.
. سطح قیر و گونی (مخصوصا قیر 70×60) به اجسام نوک تیز حساس است و ترجیحا قیرگونی کف را در آخرین مراحل انجام می دهند تا رفت آمد کارگران روی آن انجام نشود. حتی گاهی ابتدا قیرگونی دیوار را اجرا می کنند و فقط تا 10 سانتیمتر آن را روی زمین ادامه می دهند. پس از اتمام کاشی دیوار، قیرگونی کف را اجرا می کنند.
8. در صورتیکه روی قیرگونی دیوارها، کاشی یا سرامیک اجرا شود، باید بین "قیرگونی" و "ملات کاشی" یک لایه توری سیمی قرار گیرد تا ملات بخوبی به دیوار بچسبد. توری سیمی با میخ به دیوار محکم می شود و روی آن مجددا قیر ریخته می شود تا عایق بندی شود.